Περιβαλλοντικό Πάρκο Περάματος – Η ιστορία, η πορεία κι η Αναγέννηση

parko perama 17

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού βρίσκεται στην περί-αστική περιοχή, εντός των διοικητικών ορίων, του Δήμου Περάματος, απέναντι από το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και λίγα μέτρα μακρύτερα από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην ίδια περιοχή. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη του, καθώς δεν υπάρχει πουθενά πινακίδα που να σε κατευθύνει προς τα εκεί, όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με θέα τον κόλπο της Ελευσίνας αλλά με εμφανή, σήμερα, τα σημάδια εγκατάλειψης του.

Έχει συνολική έκταση περίπου 500 στρεμμάτων.

Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από τη Λεωφόρο Σχιστού Σκαραμαγκά, στο ύψος του Βιομηχανικού – Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού, καθώς και μέσω χωματόδρομου από τον συνοικισμό Καριώτικα Περάματος.
Το πάρκο έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα, όταν έγινε η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του Σχιστού, που λειτουργούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1980 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο έργο, το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 1994, προβλεπόταν να λειτουργήσουν μέσα στο Πάρκο:

 • σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης, με δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύση, του παραγόμενου βιοαερίου,
 • αποκατάσταση και στεγανοποίηση του ανάγλυφου της πρώην χωματερής,
 • ανάκτηση των μορφολογικών και φυτολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής,
 • μονάδα συλλογής κι επεξεργασίας στραγγισμάτων των νερών της βροχής με φυτοκαθαρισμό,
 • φυτεύσεις 30.000 δέντρων και θάμνων,
 • δρόμοι, πεζόδρομοι και μονοπάτια περιπάτου,
 • 13 εξοπλισμένοι χώροι αναψυχής με παιδικές χαρές και πάρκα,
 • πέντε λιμνούλες,
 • δύο μεγάλα αναψυκτήρια με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο,
 • κτίριο Διοίκησης,
 • φυλάκια,
 • χώροι εκδηλώσεων,
 • υπαίθριο θέατρο,
 • οικολογικές κατασκευές,
 • πίστα αερομοντελισμού,
 • παρατηρητήριο στη θέση «Ξέρξης» (εκεί όπου ο Πέρσης βασιλιάς είχε στήσει το χρυσό θρόνο του, για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας),
 • χώροι στάθμευσης και
 • μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο.

Το πάρκο το οποίο στοίχισε συνολικά 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ) εγκαινιάστηκε το 1998, από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και παραδόθηκε στην κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Πειραιά.
Όπως σημειώνεται «η αποκατάσταση της χωματερής του Σχιστού ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα. Το έργο επιχορηγήθηκε από το Ταμείο Συνοχής κατά 75%.

Εικόνες από το πάρκο, όταν δημιουργήθηκε:
parko perama 00
parko perama 98
parko perama 99

Για τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν το περιβαλλοντικό πάρκο δεν είχε το παραμικρό ίχνος ανάπτυξης, δε συντηρήθηκε ποτέ, σταδιακά έφυγαν κι οι φύλακες, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μια μοναδική περίπτωση εγκατάλειψης μιας περιοχής. Το ερειπωμένο από ζωή τοπίο συνθέτουν διαλυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και σαπισμένες ξύλινες κατασκευές και η πράσινη όαση σήμερα πνίγεται και πάλι από ανεξέλεγκτα μπάζα, σκουπίδια, κάθε λογής απόβλητα -ορισμένα ίσως επικίνδυνα– στοιχειοθετώντας έτσι την απόλυτη εγκατάλειψη ενός από τους λίγους αξιοποιημένους ελεύθερους χώρους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η άλλοτε πλούσια βλάστηση σήμερα είναι ξερά χόρτα και τοπίο σε αποσύνθεση. Πλανόδιοι έχουν αφαιρέσει μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστούς φωτισμού ακόμη και σωληνώσεων εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής, σήμερα αποτελεί πάρκο «φάντασμα».

Στα όρια του Δήμου Περάματος, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντί-Περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, «έγινε μία πολύ μεγάλη επένδυση, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε ως περιβαλλοντικό πάρκο. Το χειρότερο… απαξιώθηκε ως χώρος. Μιλάμε για μια περιοχή της Β’ Πειραιά, όπου είναι συγκεντρωμένες πάρα πολλές οχλούσες δραστηριότητες. Είναι η περιοχή εκείνη που ανά κάτοικο έχει το λιγότερο πράσινο σε διαθέσιμο δημόσιο χώρο».
Ο χώρος από φυσική άποψη είναι πολύ ωραίος, η θέα στη στενή λωρίδα θάλασσας, που χωρίζει το Πέραμα από Σαλαμίνα καταπληκτική και θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι μια ανάσα για τους κατοίκους των δήμων του Πειραιά.

Εικόνες από το πάρκο σήμερα:
Untitled_Panorama6
Untitled_Panorama16
IMG_4655  IMG_4715
IMG_4725  IMG_4823

Η επαναλειτουργία του πάρκου αποτελεί μεγάλο όραμα και βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής και υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές να πετύχει.

Το 2015 μαζί με το δήμο Περάματος αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση. Και τότε ανακάλυψαν ότι το κτίριο του αναψυκτηρίου είχε μετατραπεί σε στάνη. Ζητήθηκε από το βοσκό να απομακρύνει τα ζώα και έγινε αγώνας δρόμου για να καθαριστεί ο χώρος.

Πλέον το πάρκο πέρασε σε διαδικασία ανάπλασης. Η Αντιπεριφέρεια Πειραιά προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες όπως η επαναφορά του αιτήματος προς όλους τους αποδέκτες για την αποκατάσταση αυτού του περιβαλλοντικού πάρκου.

Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την προσπάθεια να δώσει ζωή στο πάρκο. Συντονισμένα με τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου και τον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης, αλλά και φύλαξης του πάρκου.

«Δεν μπορεί να αποτιμηθεί η αξία του χώρου σε χρήμα γιατί μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα για την περιοχή και για ολόκληρη την Αττική» δήλωσε ο γραμματέας του ΕΣΔΝΑ, Γιάννης Δρίβας, ο οποίος με συνεργεία συντονίζει καθαρισμό και εξυγίανση του χώρου που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής και ήδη έχει απομακρύνει όγκους σκουπιδιών. Για τον κ. Δρίβα το βασικότερο είναι να εξασφαλισθεί πρωταρχικά η φύλαξη του χώρου.
«Ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, μάλιστα όταν υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πολλές φορές φρενάρουν να γίνουν αποτελεσματικές οι ενέργειες μας».

Ακόμη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από ενέργειες όπως «προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΕΔΣΝΑ για την πρόσληψη φυλάκων, αποκατάσταση των φυλακίων στην είσοδο και ταυτόχρονα τοποθέτηση μηχανισμού ελεγχόμενης πρόσβασης (μπάρα), καθαρισμός των τριών ξύλινων οικίσκων από μπάζα, επικίνδυνα υλικά κλπ».
Βασικός στόχος είναι «τουλάχιστον ένα κτήριο να είναι άμεσα έτοιμο για να λειτουργήσει και να αρχίσει η ανάπτυξη δράσεων στο χώρο
Επίσης θα χρειαστεί «καθαίρεση επικίνδυνης (σάπιας) ξύλινης εξέδρας, αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και φωτισμού, καθαρισμός από χόρτα, σκουπίδια, μπάζα κα στις περιοχές φύτευσης, καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου από παράνομες εναποθέσεις μπαζών, σκουπιδιών και δενδροφύτευση χώρων και αποκατάσταση πράσινου».

Στο πλαίσιο της προσέγγισης πολιτών η Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει ξεκινήσει συνεργασία με αθλητικούς κι εκπαιδευτικούς φορείς, που θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν δράσεις και δραστηριότητες στο πάρκο προκειμένου να αποκτήσει ζωή, προστατεύοντάς το και με αυτό τον τρόπο από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές όλων των προηγούμενων χρόνων.

Σημειώνεται ότι ο χώρος ανήκει στον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας) από τον οποίο τον μισθώνει ο Σύνδεσμος, ο οποίος πληρώνει ένα ενοίκιο στην οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας. Η θέα της Μονής των Αγίων Πατέρων είναι εμφανής από το πάρκο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «οι εργασίες, που γίνονται, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, από τον ΕΔΣΝΑ με τη συνδρομή και των Δήμων της περιοχής, έχουν ως στόχο να σταματήσουν μια πορεία εγκατάλειψης, απαξίωσης και καταστροφής μιας μεγάλης επένδυσης, που φιλοδοξούσε να αναστρέψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και να καταστήσει το χώρο αυτό προσβάσιμο, ασφαλή και ελκυστικό για να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί μέσα από ήπιες χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, έως το φθινόπωρο.»

Θα δώσει ζωή σε ένα άψυχο τοπίο που θα μπορούσε να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και παράδεισο των παιδιών και να ικανοποιεί τις ανάγκες στις τόσο στερημένες περιβαλλοντικά γύρω περιοχές, όπως το Πέραμα και το Κερατσίνι, ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής!

Πάντως ο χώρος δεν μένει ανεκμετάλλευτος. Τελευταία, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, μετά τον πρώτο καθαρισμό που έγινε και απομακρύνθηκαν μπάζα και σκουπίδια με 36 κοντέϊνερ, τον επισκέπτονται αρκετές οικογένειες ενώ σχεδόν καθημερινά παίζουν στις κούνιες παιδιά από την κοντινή δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

«Αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την ανάταξη του αρνητικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Αττικής, με παρεμβάσεις υπέρ-τοπικής σημασίας που θα διασφαλίζουν το δημόσιο, κοινόχρηστο χαρακτήρα των χώρων, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επαναοικειοποίησης των χώρων από τους κατοίκους και θα αποδίδουν στην πόλη το πράσινο που τόσο έχει ανάγκη. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Σχιστού, μια περιοχή με πολλά και χρόνια προβλήματα, είναι σημαντικό με στοχευμένες παρεμβάσεις να υπογραμμίζουμε την παρουσία και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αποβάλλοντας αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις και δραστηριότητες, υλοποιώντας δράσεις και έργα που θα λειτουργούν ως σημεία αναφοράς.»

Είναι χαρά και τιμή μας να συμμετέχουμε στην αναγέννηση του Πάρκου και την υλοποίηση αυτού του μεγάλου και σπουδαίου οράματος! Η Arid Zone Afforestation σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς θα πραγματοποιήσει την πρώτη φάση της δεντροφύτευσης!
Μείνετε συντονισμένοι για νεότερα.. Πληροφορίες και στα social media:

facebook.com/aridzoneafforestation

twitter.com/AridZonAfforest

instagram.com/arid_zone_afforestation

 

Μάιρα Μακρυδάκη
Creative, Marketing & Communication Director, Arid Zone Afforestation

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *